Verslagen Brussel

Hoofdstad van België en Europa, maar bovenal een Bourgondische stad. In het weekend van 13 tot 15 mei jl. zijn we naar het zonovergoten Brussel afgereisd en hebben daar alle culturele facetten meegemaakt die de stad rijk is.


Vrijdag hebben we bij aankomst in de stad een bezoek gebracht aan het huis van de architect Victor Horta. Dit icoon van de art nouveau is rijk vormgegeven met bloemmotieven en sierlijke figuren. Aansluitend hebben we het Stripmuseum bekeken. België is het stripland bij uitstek, maar belangrijker nog is dat het museum in een door Horta ontworpen pand zit. Als afsluiting van een prachtige dag een heerlijk diner op de Grote Markt.


Zaterdag stond in het teken van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Het museum is bekend om zijn uitgebreide collectie van schilderwerken uit de Nederlanden. Onze eigen docent Frank Swagemakers heeft hier ons voorzien van rondleidingen, waarin de highlights per eeuw werden besproken. Tevens was er op deze dag de mogelijkheid tot een eigen invulling van de dag.


De zondag stond in het teken van de 20e eeuw. We hebben allereerst het Koninklijk Museum voor Midden Afrika bezocht. Dit museum is toegespitst op de koloniale geschiedenis van België in Kongo. We hadden deze dag extra geluk. Er waren optredens en er bestond de mogelijkheid om Kongolese gerechten te nuttigen. Als afsluiting van de dag en het weekend mag een bezoek aan het icoon van de Expo ’58, het Atomium, niet ontbreken. Met een fantastisch uitzicht over de stad kunnen we terugkijken op een geslaagd weekend wat zeker voor herhaling vatbaar is.